Eva: Bregje Bleeker

evaEva
Auteur: Bregje Bleeker
Uitgever:
Jaar: 2017
Bladzijden: 192

In een familie waarin alles om carrière draait, komen de verhoudingen onder druk te staan door de ziekte van Eva. In de bloei van haar leven krijgt ze een hersenziekte die zich uit in dementie gecombineerd met fysieke aftakeling. Eva is een familiegeschiedenis, waarin de aftakeling van Eva en de manier waarop haar man en kinderen daarmee omgaan centraal staan. Het verhaal van Eva
voert de boventoon, terwijl de dochter wanhopig worstelt om een eigen plek te verwerven binnen het gezin. In haar zoektocht naar identiteit wordt pijnlijk duidelijk dat hoe verder haar moeder aftakelt,hoe meer de dochter zichzelf kan zijn.
Eva is een emotioneel, literair portret van een onmogelijke moeder-dochterverhouding.

Mening Marjon ster5

Een aangrijpend verhaal over de moeder van de auteur. Deze moeder krijgt op jonge leeftijd een ernstige hersenziekte, waardoor ze onder andere gaat dementeren als ze nog middenin het leven staat. Bregje schrijft heel puur over het leven van vooral haar ouders. Af en toe kwam ik dingen tegen die ik niet relevant vond en iets te vaak las ik herhalingen van het begin van een zin: ‘mijn oma zal’ en ‘ik herinner me’, maar dat doet toch niets af aan hoe goed en aangrijpend dit boek is, hoe het je raakt. Daar is ze heel goed in geslaagd. Je leest ook hoe de moeder-dochterrelatie verandert door deze ziekte. Heftig. Aanrader.

bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: