Kind van sneeuw: Eowyn Ivey

Kind van sneeuw
Auteur: Eowyn Ivey
Uitgever: Artemis & Co
Jaar: 2012

Kind van sneeuw is prachtig van opzet en toon, betoverend van begin tot einde, een buitengewone prestatie. Alaska 1920. Mabel en Jack hebben het zwaar. Jack gaat gebukt onder de enorme hoeveelheid werk op de boerderij en Mabel worstelt met de eenzaamheid en het verdriet over het feit dat zij geen kinderen kunnen krijgen. Bij de eerste sneeuwval van het seizoen bouwt het echtpaar in een opwelling een kleine sneeuwpop. De volgende morgen is het sneeuwkind verdwenen, maar plotseling vangen ze een glimp op van een blond meisje dat door het bos rent. Het kleine meisje, dat zichzelf Faina noemt en zo uit een sprookje lijkt te zijn gewandeld, verovert al snel Jack en Mabel’s hart. Ze zien haar maar al te graag als hun dochter. Maar in Alaska zijn leven en dood onvermijdelijk met elkaar verbonden. Wat het echtpaar van Faina leert verandert hun leven voor goed. Eowyn Ivey vond de inspiratie voor deze roman in een Russisch sprookje over een sneeuwmeisje. Op de kinderafdeling van een bibliotheek vond zij het verhaal, met tekeningen van een illustratrice uit Alaska. Eowyn was gegrepen door de leegte en eenzaamheid, maar ook de magie van het landschap dat zoveel gelijkenis vertoonde met dat uit haar jeugd. Zij las het oorspronkelijke verhaal en baseerde daarop haar debuutroman.

Mening Mieke

 

Het bijzondere verhaal verteld over het echtpaar Jack en Mabel. Zij leven in de bossen ergens in Alaska in een zeer verlaten en uitgestrekt gebied.

Het verdriet over hun doodgeboren kind is dagelijks aanwezig, ondanks dat het heel lang geleden is.

Vooral Mabel mist het nog steeds dat ze nooit haar kind heeft zien opgroeien.

Als ze samen een sneeuwpop maken, hebben ze de volgende dag het gevoel dat de pop tot leven gekomen is, want ze ontdekken kindervoetsporen bij hun huis en zien een kind door de bossen zweven met de sjaal om van de sneeuwpop. Een heel bijzonder sprookjesachtig verhaal met veel fantasie.

 

Op een dag komt het meisje heel dicht bij hun huis en nodigen ze haar uit om binnen te komen. Dan onstaat er een band tussen haar en het echtpaar.

Het verhaal wordt zo levensecht beschreven, dat je meeleeft met deze mensen..

Ook de dieren en de natuur hebben een belangrijke rol in dit verhaal. Eigenlijk houd ik niet van fantasie-achtige verhalen, maar dit boek hield mij toch in zijn greep.

Ik heb er van genoten en zeker ook van de heerlijke schrijfstijl van deze auteur. Ik geef het boek 4*

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: