Een pleidooi voor echt eten: Michael Pollan

Een pleidooi voor echt eten
Auteur: Michael Pollan
Uitgever: De arbeiderspers
Jaar: 2016
Bladzijden: 196

 

We zouden minder eten moeten kopen en er meer voor moeten betalen. Daar worden we niet alleen zelf beter van, maar ook het milieu, ons ecosysteem en onze samenleving. Door wereldwijd te kijken naar traditionele diëten kunnen we een evenwichtig en gezond eetpatroon terugvinden. Michael Pollan verwierf wereldfaam met dit heldere en onontkoombare manifest: Echt eten, niet te veel, vooral planten.
Mening Marjon
Dit boek heeft me vaak doen glimlachen. Het doet je inzien wat een onzin het eigenlijk is om gezond voedsel te ontleden in stoffen om aan te tonen dat ze gezond zijn. Eet gewoon die tomaat zonder erbij stil te staan welke stofjes er dan in zitten die die tomaat gezond maken. Want misschien zijn het die stofjes niet en meer waarschijnlijk is het de tomaat in zijn geheel: de samenstelling en samenwerking van stofjes. De auteur laat ook zien wat echt voedsel is: dat wat iemand van pakweg 4 of 5 generaties terug nog zou herkennen. Kijk door die ogen naar alles wat de supermarkt biedt: hoezo yoghurt met suiker, smaakjes en waar vet uitgehaald is, enzovoort: eet gewoon yoghurt waar niets aan veranderd is. Al met al een boek dat heel duidelijk en logisch is. Wel vond ik de zinnen vaak lang, vol met afleidingen en tussen haakjes-teksten. En het boek vergelijkt alles doorlopend met de Amerikaanse eetcultuur. Maar evengoed is het een aanrader.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: