Een muur van water: Teuntje de Haan

Een muur van water
Auteur: Teuntje de Haan
Uitgever: Em. Querido’s Uitgeverij BV
Jaar: 2018
Bladzijden: 376

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 wordt Nederland getroffen door een van de grootste natuurrampen die Europa in eeuwen heeft gekend. In enkele uren overspoelt de zee met donderend geweld grote delen van het land en vinden meer dan 1800 mensen de dood.
Teuntje de Haan is nog net geen kleuter als haar vader in het holst van die nacht vertrekt om mensen te gaan helpen. Samen met haar moeder en broertje brengt zij vier bange dagen door op een ijskoude zolder, vergeefs wachtend op zijn terugkeer.
Op basis van haarscherpe herinneringen, ontmoetingen met ooggetuigen, dagboeken en ander uniek bronnenmateriaal reconstrueert De Haan vijfenzestig jaar later wat er precies is gebeurd. En wie haar vader eigenlijk was.
Een muur van water is een aangrijpend verhaal waarin gebeurtenissen uit een noodlottig verleden zich op intrigerende wijze verbinden met het heden.

Mening Marjon
Dit is een heel persoonlijk verslag van Teuntje de Haan over die verschrikkelijke Watersnoodramp van 1953. Teuntje maakte de ramp als kind mee en verloor haar vader die tijdens de ramp pogingen deed zijn medemensen te redden. Ze probeert te achterhalen wat er is gebeurd en vertelt in dit boek de geschiedenis van de 33 jaar dat haar vader leefde. Ik zat geregeld met een brok in mijn keel te lezen, krampachtig hopend dat het verhaal een andere kant op kon gaan, wat natuurlijk niet gebeurde. Die ramp was er en er verloren zoveel mensen huis, haard en nog erger: dierbaren. Teuntje zet het aangrijpend neer, ze vertelt boeiend. Je blijft lezen. Tussendoor staat af en toe een foto en aan het eind staan nog een heleboel foto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: