Onafscheidelijk: Juliet Butler

Onafscheidelijk
Auteur: Juliet Butler
Uitgever: Harper Collins
Jaar: 2018
Bladzijden: 416

Twee zussen, voor altijd verbonden en toch zo alleen.
Dasja kan zich een leven zonder haar zusje niet voorstellen. Masja is brutaal, stoer en onbevreesd. Dasja is rustig en bedachtzaam, maar overal bang voor. Voor de dokters die enge onderzoeken komen doen, voor de kinderen door wie ze gepest worden en voor de grote boze buitenwereld. Gelukkig is Masja altijd bij haar.
Masja en Dasja zijn een Siamese tweeling. De wereld waarin ze zijn geboren, is hard. Aan de ene kant moeten gebreken uit het zicht blijven, aan de andere kant worden ze beschouwd als een interessant medisch geval. Maar Masja en Dasja willen meer zijn dan alleen ‘die Siamese tweeling’.
Kun je samen wel gelukkig zijn als je eigenlijk zo verschillend bent? En hoe kom je tot je recht als je altijd in de schaduw van de ander leeft?

Mening Marjon
Je gaat van ze houden. Juliet Butler heeft als vriendin van de Siamese Tweeling het boek geschreven en bewust Dasja in de ik-vorm laten vertellen en vanuit dat perspectief ga je om Masja en Dasja geven. Twee kleine meisjes met een gedeeld onderlichaam die na hun geboorte (1950) met opzet van hun moeder worden gescheiden en die een afschuwelijke jeugd tegemoet gaan omdat je in de Sovjet-Unie van toen als ‘misvormd zijnde’ niet mocht bestaan. Iedereen die op wat voor een manier zichtbaar gehandicapt was werd weggestopt voor de buitenwereld. Met een brok in mijn keel heb ik het boek gelezen. Ik vind het een heftig boek en dat betekent dat Juliet Butler het goed geschreven heeft: ze raakt de lezer. Meer kan ik er niet over zeggen om niets verder te verraden. Ik kan alleen aanraden dit boek te lezen.

Ik ontving dit boek van de uitgever, waarvoor mijn hartelijke dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: