Een onvergetelijke reis: Michael Zadoorian

Een onvergetelijke reis
Auteur: Michael Zadoorian
Uitgever: Harper Collins
Jaar: 2018
Bladzijden: 224

Nu hebben we alle tijd van de wereld. Alleen wil mijn lichaam niet meer en kan John amper zijn naam onthouden. Maar dat geeft niet. Ik weet hoe hij heet. Wij zijn samen één compleet persoon.

John en Ella zijn al zestig jaar getrouwd. Ze besluiten om nog één keer samen op reis te gaan in hun camper The Leisure Seeker. Ook al heeft John alzheimer en heeft Ella besloten om niet langer tegen kanker te vechten. Omdat John niet meer bij machte is om de weg te vinden en beslissingen te nemen, is Ella degene die voor hen beiden de ‘hoofdzaken’ op zich neemt. En als Ella’s lichaam het laat afweten, is John degene die hen staande houdt. Samen vormen ze een bijzonder en liefdevol stel, dat niet bang is om voor de laatste keer het avontuur aan te gaan. Het wordt een reis die tot het einde vol verrassingen, liefde, verdriet en humor zit.

Mening Marjon
Aangrijpend met een hoofdletter A. Het verhaal wordt verteld door Ella en ze doet vanaf dag 1 verslag van de laatste reis die ze met haar man John maakt. John dementeert en zelf heeft ze kanker in een vergevorderd stadium; ze laat zich niet meer behandelen. Ze trekken met hun oude camper rond op weg maar Disney en halen daarmee de woede van artsen en hun kinderen op de hals, maar Ella is vastberaden. Natuurlijk gaat er veel mis, maar met een beetje hulp en een heleboel relativeren (‘Waarom zou ik me zorgen maken, dat heb ik al zoveel gedaan in mijn leven’) komt het ook gewoon weer goed. Je leest over Ella’s onvermogen als John weer heel duidelijk dementerende verschijnselen heeft en leest over haar lichamelijke pijn. Het is een verhaal met een boodschap: doe wat je wil doen, kijk vooral naar wat mogelijk is en niet naar wat je beperkingen zijn. Prachtig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: