De tatoeëerder van Auschwitz: Heather Morris

De tatoeëerder van Auschwitz
Auteur: Heather Morris
Uitgever: Harper Collins
Jaar: 2018
Bladzijden: 352

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen.
De tatoeëerder van Auschwitz toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden.

Mening Marjon
Tegenwoordig ga ik boeken die vooral over een oorlog gaan een beetje uit de weg; ik heb er al zoveel gelezen en al die afschuwelijke verhalen blijven me raken. Ik kan alvast vertellen dat dit ook in dit boek voorkomt. Toch ben ik het gaan lezen. En wat is het, ondanks al die gruwelijkheden een mooi boek. Dit boek gaat over Lale en Gita en dit zijn twee mensen die zoveel kracht hebben om te overleven; ze zijn niet klein te krijgen. Hun liefde begint op het eerste gezicht maar hun positie lijkt onhoudbaar: hij is een tatoeëerder in Auschwitz en moet haar tatoeëren. Maar liefde overwint alles. Dit is duidelijk een verhaal met een boodschap. Lale wilde na de dood van Gita dat hun verhaal verteld en opgeschreven werd. En eigenlijk zou iedereen dit moeten lezen. Opdat dit nooit maar dan ook nooit meer zal gebeuren. Aangrijpend, indringend en een grote aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: