Om wie je bent: Aaltje van Zweden

Om wie je bent
Auteur: Aaltje van Zweden
Uitgever: Ambo Abthos
Jaar: 2017
Bladzijden: 239

Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten.

Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm. De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. De carrière van haar man neemt een grote vlucht, en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven.
Bij haar derde zwangerschap vermoedt Aaltje echter dat er iets mis is, maar pas maanden na de geboorte van hun zoon Benjamin wordt autisme bij hem vastgesteld. Herinneringen over haar onveilige jeugd met een aan alcohol verslaafde vader komen weer naar boven. Door die confrontatie vindt ze de kracht om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. En juist Benjamin is degene die haar leert het leven te accepteren zoals het is.
In haar boek vertelt Aaltje van Zweden op even ontroerende als inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft weet te combineren. Als vrouw van een van ’s werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.

Mening Marjon
Alweer een boek over een autistisch kind, geschreven door de ouder van dat kind. Dat kan je denken bij dit boek en dat is natuurlijk ook zo, ware het niet dat dit weer een heel ander verhaal is. En een heel boeiend verhaal! Aaltje schrijft open over haar eigen leven met alcoholische vader en over haar gezin met vier kinderen, waarvan het derde kind – Benjamin – autistisch is. Zij en haar man Jaap bewandelen met Benjamin in eerste instantie de gewone weg na deze diagnose. Maar het voelt niet goed, ze hebben het gevoel dat Benjamin niet gelukkig is en dat er niets verandert. Ze zoeken verder en komen uit op een methode die heel anders werkt. En daar komen ze verder mee. De basis is communiceren op zijn manier en hem zo leren hoe dat werkt in jouw wereld. Uit elk woord blijkt veel liefde en geduld en je kan alleen maar bewondering voor deze sterke vrouw krijgen. Ook oogst ze met haar boek begrip voor autisme, voor mensen die ‘anders’ zijn. Heel toegankelijk geschreven is dit een boek voor iedereen. Achterin staan nog een aantal foto’s.

Aaltje en Jaap zijn ook een stichting begonnen: https://www.papageno.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: