De Johansons: Carla de Jong

De Johansons
Auteur: Carla de Jong
Uitgever: Boekerij
Bladzijden: 320
Jaar: 2017

Anne groeit als slim meisje op in een liefdevol arbeidersgezin waar ze zich een vreemde eend in de bijt voelt. Dan ontmoet ze de welgestelde, ontwikkelde Johansons, en ze voelt zich meteen thuis bij dit gezin. Ze raakt innig bevriend met Daphne, de dochter, en haar twee broers. Samen worden ze volwassen, maar hun vriendschap, die meer en meer onder druk komt te staan, strandt door een reeks dramatische gebeurtenissen. Dertig jaar later kruisen de paden van de Johansons en Anne elkaar weer. Kunnen ze elkaar vergeven?

De Johansons is een familieroman, maar ook een verhaal over volwassen worden, over familiebanden, ontworteling, jeugdillusies en de onvermijdelijke desillusies die het ouder worden met zich meebrengt. Aangrijpend, ontroerend, spannend, en vol geestige scènes: een verhaal dat je met weemoed uitleest omdat de personages stuk voor stuk onder je huid zijn gaan zitten.

Mening Clasien

Allereerst wil ik complimenten geven voor de uitvoering van dit boek, wat een prachtexemplaar. De muzieknoten aan de zijkanten geven net dat extra’s en hoe belangrijk muziek is in dit verhaal.

In de hoofdrol Anne (Annie) een meisje uit een arbeidersgezin die zich bij de familie Johansons (welgesteld) binnen weet te werken. Samen met Werther, Daphne en Frederik vormen ze een muziekensemble.

Het verhaal wordt verteld van heden naar verleden, wat is er gebeurt met de innige vriendschap tussen deze vier personen. Welke rol speelt Anne hierin. Een mooie roman over kwetsbaarheid en vriendschap. Met verschillende hoofdpersonages met heel verschillende karakters.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: