Maartjes wilde haren: Maartje de Wit (Maartje-serie 1)

maartjedewit-omnibus1-580x904maartjedewit1Maartjes wilde haren: Maartje de Wit
Auteurs: Jan de Vries & Margreet Reiss
Uitgever: diversen
Jaar: 1957
Bladzijden: 172

Maartje is verliefd op haar klasseleraar Ernst Verheul. Ze denkt dat dit beantwoord wordt, daarom gaat zij iedere vrije woensdagmiddag naar “Jongensland”, waar haar leraar de leiding heeft over een groep jongens uit een volksbuurt, die anders zouden ontsporen. Ze bouwen er hutten, sporten en doen er allerlei spelen. Maartje vindt het er heerlijk, doch als het huwelijk wordt aangekondigd van Verheul met een jonge onderwijzeres, stort Maartjes wereld in. Gelukkig komt ze er snel overheen met behulp van moeder en haar vriendin Jansje. Ze krijgt toestemming om in de grote vakantie, samen met Jansje, te gaan kamperen. Ze hebben een heerlijke tijd.
Weer thuis, ontmoet Maartje Piet van Rossum, die in de fietsenstalling naast haar huis blijkt te werken. Piet zat vroeger bij haar op school en is nu werkstudent, hij verdient zo wat bij voor zijn studie medicijnen.
Maartje brengt hem ’s avonds koffie en dat vindt Piet zo lief, dat hij haar mee uitvraagt. Nu is Maartje weer gelukkig. Ze is weer verliefd en ze is helemaal in de wolken, als het dit keer wederzijds is.

Mening Marjon  ster5

Hoewel de 6 delen van de Maartje-serie ooit allemaal los verschenen zijn, zijn deze amper nog te vinden. Zelf heb ik ook 2 boeken met ieder 3 verhalen in de kast staan. De delen hebben vaak dubbele titels.

Dit is een boek uit mijn jeugd en het was heerlijk om het weer te lezen. Het is voor de jeugd van een jaar of 15 bedoeld en is van hetzelfde genre als Joop ter Heul (wel bekend lijkt me). Maartje is een echte puber met kalverliefdes en onzekerheden, maar kent de basis van een liefdevol geborgen gezin. Zo anders is het met de groep jongens uit de ‘volksbuurt’ gesteld. Het boek leest snel en het stemt vrolijk. Erg leuk!

bolklein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: