Judas: Astrid Holleeder

judas-2Judas
Auteur: Astrid Holleeder
Uitgever: Lebowski
Bladzijden: 576
Jaar: 2016

‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Lees hier het artikel over Judas.

Mening Marjon ster5

Allereerst: het boek is niet meer weg te leggen en is vanaf de eerste bladzijde beklemmend. Je voelt de angst van Astrid Holleeder op elke bladzijde. Natuurlijk is dit één kant van het verhaal, maar je kan niet anders dan geloven dat dit de waarheid is. Astrid vertelt heel open en ontwapenend over haar leven als lid van het gezin Holleeder. Over hun jeugd en uiteindelijk ook over Willem. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Het is niet voor te stellen dat iemand zo kan zijn, zo emotieloos en meedogenloos door het leven kan gaan en daar ook mee wegkomt. Eén man die zoveel macht heeft dat iedereen naar zijn pijpen danst en ook met iedereen afrekent die dat niet doet. Ook met mensen die vrienden of familie zijn. Er is veel duidelijk geworden. En wat heb ik een bewondering voor Astrid, haar zus Sonja, Sandra (ex van Willem) en Peter R. de Vries die er ook bij betrokken is. Astrid en Sonja willen vooral graag hun kinderen en kleinkinderen een veilig leven bieden maar de strijd is nog niet gestreden. Ze zeggen zeker te weten dat ze uit wraak door hun broer geliquideerd worden. En daarom zeg ik: respect voor deze sterke vrouwen, respect omdat ze als getuigen zijn opgetreden en omdat Astrid dit boek uitbracht.
Hier en daar vind ik het boek een beetje rommelig. Het schiet heen en weer in de tijd en dan worden er opeens voornamen genoemd waarvan je even niet meer weet wie dat is en in welke verhouding deze persoon staat tot Astrid en Sonja. Als je doorleest wordt dat wel weer duidelijk maar ik vond het toch een beetje storend.
Maar toch raad ik dit boek aan. Het leest heerlijk weg omdat het toegankelijk geschreven is en het laat je een heel ander beeld zien dan we allemaal hadden van deze Willem Holleeder. Aan halfjes doe ik niet dus mijn 4,5* worden er 5.

Mening Mieke ster4

Wat een heftig boek om te lezen! De schrijfstijl is prettig en gemakkelijk en ondanks dat het een dikke pil is ben je er zo doorheen. Wat een vreselijke opvoeding hebben de kinderen Holleeder gehad met zo’n tirannieke vader.

De moeder had haar biezen moeten pakken met haar kinderen, om uit zijn gezichtsveld te verdwijnen. Aan de andere kant begrijp ik ook wel dat ze door angst is gebleven. Die man stond werkelijk nergens voor in en zo zie je dat zoon Wim uit hetzelfde hout gesneden is. Nog steeds maakt hij de dienst uit en zal iedereen hem moeten gehoorzamen.

Knap hoor van Astrid dat ze met dit onthullende verhaal komt, een boekje open doet over haar ontspoorde broer.

Met gevaar voor eigen leven! Ik hoop voor de familie dat Wim ( als hij weer op vrije voeten loopt ) geliquideerd  wordt, zodat zij allemaal in rust en vrede hun leven kunnen oppakken. Ik vind het moeilijk om dit boek te beoordelen, maar ik geef het voor dapperheid en vlotte manier van schrijven 4*

bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: