Koninklijk complot: Linda Udo

koninklijk-complotKoninklijk complot
Auteur: Linda Udo
Uitgever: Nederlandse Auteurs Uitgeverij
Jaar: 2014
Bladzijden: 464

Londen 1991
´Wat ik je nu ga vertellen, is niet voor andermans oren bestemd. Onthoud dat goed,waarschuwt de man. Want het terrein waar we ons op gaan begeven, is dat van hoogverraad. Dit complot mag nooit worden ontdekt!´
John Major, de premier van Groot-Brittannië loopt de lange paleisgang door naar buiten. Zojuist is hij dus als eerste geïnformeerd over een onvoorstelbaar en onbevattelijk plan onder de codenaam ´Mission Escape´.
Londen 1996
Het sprookjeshuwelijk van Diana Spencer met de Britse kroonprins Charles, komt dramatisch ten einde. Diana accepteert dat ze Charles liefde nooit zal winnen en probeert zich terug te trekken uit de openbaarheid. Maar de opdringerige pers blijft haar tot in het absurde achtervolgen. Zelfs voor haar kinderen wordt het te veel.
Diana, de meest gefotografeerde vrouw ter wereld, alom geliefd maar o zo eenzaam, leeft op dat moment een zwaar leven. Door haar instabiele en koppige karakter, haar loslippigheid en haar nieuwe liefdesescapades vormt ze een steeds grotere bedreiging voor het inmiddels onpopulaire Britse koningshuis.
Zal Diana instemmen met ´Mission Escape´, geënsceneerd door niemand minder dan Dodi Fayed?
Zeventien jaar onderzoek.
Linda Udo verdiepte zich met uiterste gedrevenheid in het leven van Diana, de prinses van Wales. Na het bizarre auto-ongeluk in een Parijse tunnel, spitte ze omvangrijke archieven door, omdat ze het gevoel had dat de officiële lezingen niet klopten. Ze verdiepte zich in kronieken van het Britse koningshuis, geschreven door vermaarde historici. Filterde relevante feiten uit duizenden tabloids. Bestudeerde foto´s en analyseerde documentaires, reportages en politierapporten. Daardoor heeft zij een waarheid boven water gekregen, die het koningshuis, de Britse regering en de geheime diensten verborgen hebben weten te houden.
Over Diana is decennia lang heel veel geschreven. Vaak relevante feiten maar niet altijd in de juiste context. Critici die twijfelden, lanceerden meestal eenzijdige theorieën en misten daardoor de brede samenhang. Linda onderzocht grondiger, spitte dieper en langzaamaan ontstond zo de adembenemende en spannende roman ´Koninklijk Complot´.
Een van Diana´s eigen uitspraken: ´Kijk, dat is nu mijn leven. Alles is openbaar. Ik word gemanipuleerd door de paparazzi en de koninklijke familie. Geen moment heb ik voor mezelf. De wereld is compleet gehersenspoeld over wie ik ben´.
´Koninklijk Complot, het mysterie rond de dood van prinses Diana´: een spannende reconstructie van historische feiten, koninklijke dwaalsporen, intriges, verraad en romantiek op jetsetniveau.

Mening Marjon ster4

Dit boek neemt je mee naar een wereld waarvan je niet kan vermoeden dat het bestaat. Een wereld van macht, macht en macht en daar zal je dan in moeten leven en niet tegen opgewassen te zijn. Prinses Diana zou door de vader van Prins Charles zijn uitgezocht als echtgenote voor zijn zoon. Een liefdeloos, gearrangeerd huwelijk dus, behalve dan dat Charles zich wel verliefd zou hebben voorgedaan en Diana het ook echt was. Na de geboorte van hun tweede zoon zou ze zijn afgedankt. En daar pakt Linda Udo het verhaal op. Ze schrijft het in romanstijl om het zo toegankelijk voor de lezer te maken. En daarin is ze absoluut geslaagd. Het boek leest als een trein en is niet meer weg te leggen. Gaandeweg ga je in haar theorie geloven; er zijn te veel toevalligheden, te veel tegenstrijdigheden, te veel vreemde uitspraken, gebeurtenissen en zelfs briefjes, documenten. Het zou zomaar gebeurd kunnen zijn en de reden van dit hele complot is ook heel geloofwaardig. Maar dan beschrijft de auteur een ontmoeting die wel heel ongeloofwaardig overkomt. En waarom wordt een gevaarlijke ex-CIA-agent door leden van de Mission Escape zodanig te pakken genomen dat hij onschadelijk gemaakt wordt, terwijl een auteur uit Nederland gewoon met de gevaarlijke waarheid naar buiten komt? En zo gebeuren er nog wat dingen die het hele verhaal zijn waarde ontnemen. Maar desalniettemin kan er een bron van waarheid in zitten, kan er veel meer achter dit ongeluk zitten dat gedacht. En het boek heeft me vele uren leesplezier bezorgd.

bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: