Een lange weg op korte pootjes: Christos Yiannopoulos

een lange weg op korte pootjesEen lange weg op korte pootjes
Auteur: Christos Yiannopoulos
Uitgever: Harper Collins
Jaar: 2016
Bladzijden: 238

Onze lieve Bonny is zoek! Ons lieve hondje Bonny is kwijtgeraakt op Gran Canaria. We missen haar vreselijk! Als u haar gezien hebt, wilt u dan contact opnemen met Ellen en Christos? Dank u wel! Bonny is al maanden kwijt, haar baasjes hebben de moed bijna opgegeven als hun oproep via internet toch resultaat heeft: Bonny is gevonden, duizenden kilometers van de plek waar ze kwijtraakte, en in het gezelschap van een wit vuilnisbakkie. Hoe hebben die twee hondjes zo’n lange tocht gemaakt, van Gran Canaria naar Noord-Spanje? Stap voor stap reconstrueert Christos hun route: de ontsnapping uit handen van de hondenvanger, de overtocht naar het vasteland, hun verblijf in Cadiz, Toledo en Bilbao… Niet alleen blijken de hondjes samen vele hindernissen te hebben genomen, ook hebben ze een spoor van liefde en verzoening achtergelaten, alsof ze konden ruiken waar ze het verschil konden maken.

Mening Clasien ster4

“Als we naar de honden zouden luisteren, zouden er minder problemen zijn. Ze zijn gewoon de betere mensensoort”.

De uitvoering van het boek is prachtig, een sprekende voorkant, een leuke bedachte titel en mooie foto’s binnenin. Als je geen hondenliefhebber bent dan komt dat vanzelf als je dit verhaal over deze trouwe viervoeters leest.

Het verhaal wordt verteld door de vriend van Ellen, de hondenbezitster. Ellen is verzot op haar hondje Bonny, die ze tijdens een vakantie kwijtraakt. Bonny schrikt van een voetzoeker en sprint weg, overmand door angst. Na lang zoeken neemt ze toch haar vliegtuig terug naar huis. “Bonny is een deel van het gezin. Ze is niet te vervangen”. Haar vriend, de ik-figuur, heeft niks met honden vind ze lastig, wolbalen, een miezerig geval. “Bonny is een hond en geen mens. Honden zijn dieren”.

Maanden later is Bonny gevonden en met haar een witte bastaard “Diablo blanco” de witte duivel genaamd. Samen komen ze terecht in het gezin van Ellen. Voortaan zijn Bonny en Pippa (is zijn naam) altijd samen. De ik-figuur bedenkt een mooi verjaardagscadeau voor Ellen en gaat de hele weg terug die de honden hebben gereisd. Het vliegtuig, de auto, de veerpont, noem het maar op … Hij bezoekt de plaatsen waar de honden herkent zijn door mensen en maakt hier een boekwerk van. De zoektocht noemt hij “Hondenvrienden”.

Dit is een leuk boek om te lezen, allerlei avonturen die de honden hebben meegemaakt tijdens hun reis en de mensen die ze hebben ontmoet. Ze waren “vriendjes, broers, Maria’s “. Twee zo verschillende honden, klassenverschil. Aan de ene kant de verwende Bonny uit het welgestelde noorden, aan de andere kant de straathond van Gran Canaria, maatjes voor het leven door dik en dun. “Twee normale honden, ze houden van lekkere koekjes, worden uitgelaten en ruiken graag aan vreemde hondenkenners”. Dit is een waargebeurd verhaal over twee zwervers die vanuit Gran Canaria op zoek gaan naar hun baasje.

“We zijn heel goed bekend met mensen, we zijn mensenfluisteraars”.

Mening Marjon ster5 24-6-2016

Als een overtuigd hondenmens had ik moeite met de auteur in het begin. Hij is allesbehalve een hondenmens en leek ook niet te begrijpen wat het verlies van hondje Bonny voor zijn vriendin Ellen betekende. Ik kan me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat ik van een eiland zou vertrekken nadat mijn hond daar zoekgeraakt is. Maar Ellen had blijkbaar geen keuze en daarmee begon een groot avontuur voor Bonny, samen met het zwervertje Pippa. Christos doet zijn best hun reis te achterhalen en houdt dit geheim voor Ellen. Dit kost hen bijna hun relatie, maar hij zet door. En pas dan gaat hij de waarde van een hond leren kennen en begint hij van honden te houden. Het is bijzonder om te lezen hoe hij groeit daarin en hoe het zijn leven verrijkt. Sommige stukjes van het verhaal vind ik een beetje ongeloofwaardig, maar ik besef heel goed dat de auteur en de lezer ervan kan maken wat hij/zij ervan wil maken. De waarheid blijft in het midden. Het blijft bijzonder dat Bonny na al die maanden weer terecht kwam en onafscheidelijk bevriend is met Pippa. Het boek is echt heel erg leuk om te lezen. In het midden staan een aantal leuke kleurenfoto’s van beide honden. Aanrader!

Ik ontving dit boek van de uitgever, waarvoor mijn hartelijke dank!

bolklein

3 gedachten over “Een lange weg op korte pootjes: Christos Yiannopoulos

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: