Eileen: Ineke Kraijo

eileenEileen
Auteur: Ineke Kraijo
Uitgever: Mozaiek
Bladzijden: 336
Jaar: 2015

Ierland, 1828. Na de dood van haar moeder voelt de pachtersdochter Eileen MacGowan zich verantwoordelijk voor het gezin, vooral voor haar gehandicapte zusje Maggie. In het kleine huisje in de groene vallei wordt niet meer over de onverwachte dood van moeder gesproken, maar de schaduw van schuld en de onuitgesproken verwijten zijn voortdurend aanwezig. De achttienjarige Eileen verlangt er daarom steeds meer naar een eigen leven op te bouwen. Mag Eileen kiezen voor de rijke Phillip Harrison, als Engelsman een natuurlijke vijand van alle Ieren, of verloochent ze daarmee haar volk, haar land en haar geloof? Een coming of age-roman vol spanning en romantiek over de gevolgen van één noodlottige gebeurtenis. Eileen is, na Kate en Rose, het derde deel in de Ierlandreeks van Ineke Kraijo.

Mijn mening ster5

Na het overlijden van haar moeder zorgt Eileen voor haar zusjes Bridgid en Ann en haar vader. Het valt niet altijd mee, haar zus Bridgid is moeilijk ter been, en is niet echt vrolijk te noemen, haar zusje Ann daar tegen is de vrolijkheid zelf. Ook de gezondheid van haar vader laat het afweten. Dus voor Eileen zit er niks anders om dat de schouders er onder te zetten.
De dag dat ze voor Phillip gevoelens krijgt weet ze dat ze hier niet mee door kan gaan, want de verschillen tussen de Ieren en Engelsen, en arm en rijk is veel te groot om alles op het spel te zetten voor de liefde.
Weer een prachtig boek van Ineke Kraijo, zeker weer een aanrader die je meeneemt naar het mooie Ierland.
Je word heen en weer gesleurd tussen verboden liefdes, en de vele leugens en geheimen.
Het verhaal kan eigenlijk alle kanten op, en dat gebeurd dan ook. Of ik zelf deze keuze gemaakt zou hebben…..?
Heb je ook genoten van de vorige boeken van Ineke Kraijo? dan moet je deze zeker gaan lezen.

Mening  Mieke ster5 11-5-2015

Dit is het derde prachtige boek wat ik gelezen heb van deze schrijfster. Bijzonder om te lezen hoe de leefstijl was in Ierland in de 18e eeuw! Een maal aan dit boek begonnen, kan je eigenlijk niet meer stoppen. Ik heb me mee laten nemen naar het kleine dorpje, waar het verhaal zich afspeelt, en ging helemaal op in het prachtige meeslepende verhaal van Eileen. Deze is zeker net zo goed als de twee vorige boeken, waar ik ook zo van genoten heb. Deze schrijfster heeft de gave om het zo mooi en duidelijk te verwoorden, alsof je er zelf bij bent geweest. Het verschil tussen armoe en rijkdom was in die tijd heel nadrukkelijk aanwezig en daarom kon ik mij de keuze van Eileen wel begrijpen. Alle ingrediënten zijn aanwezig in dit boek: liefde, verraad, leugens en dood en een heerlijke schrijfstijl, waardoor je dit boek in een sneltreinvaart uit hebt. Wèl vond ik jammer dat alle Ierse benamingen pas uitgelegd worden als je het boek uit hebt. Het zou toch logischer geweest zijn omdat in een proloog te vermelden. Een heerlijk boek voor degene die van historische romans houd en wat mij betreft krijgt dit boek een dikke 5*

bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: