Zij zijn god niet: Roger Vanhoeck

zij zjn god nietZij zijn god niet
Auteur: Roger Vanhoeck
Uitgever: Abimo
Jaar: 2015
Bladzijden:  190

Als tweelingzusjes zijn Liesl en Gretl onafscheidelijk. Ze spreken een eigen taaltje tegen elkaar waar anderen niets van begrijpen. En als de gehandicapte Gretl ziek is of pijn voelt, voelt Liesl net hetzelfde. Met vallen en opstaan groeien ze op tussen de beschermende muren van de bakkerij van hun ouders. Maar de zussen leven in een Duitsland waarin Hitler en de nazi’s aan een stevige opmars bezig zijn. In die wereld is voor zieken, gehandicapten en zwakkeren geen plaats: Gretl wordt overgebracht naar een psychiatrische kliniek. Langzaam maar zeker ontdekt Liesl dat er vreemde experimenten op haar zusje worden uitgevoerd, en dat er misschien nog gruwelijkere plannen bestaan, ook voor haarzelf … Dat kan Liesl niet laten gebeuren.

Mening Clasien ster5

Dit is eigenlijk een kind/jeugdboek vanaf 12 jaar maar ik vind het nogal heftig.
“Zij zijn god niet” gaat over de raszuivering tijdens de Tweede wereldoorlog, chronisch zieken, gehandicapten en ongeneeslijk zieke mensen worden geliquideerd “de genadedood”.

“Hoeveel geld kosten al die zieken en gehandicapten niet aan de maatschappij? Dat geld kan beter aan andere dingen worden besteed”. Dit boek vertelt het verhaal over de familie Höss, vader, moeder, broer Egbert en de tweelingzusjes Liesl en Gretl, 5 jaar oud als de oorlog begint.

Egbert gaat bij de Hitlerjeugd en later bij de Sonderkommando.
“Niet ik ben de verrader. Zij zijn de verraders. En verraders moeten gestraft worden”.
Egbert keert zich tegen zijn familie.

Gretl is zwakzinnig, praat slecht en is mank, voor de Duitsers een reden om Gretl op te laten nemen in de Sankt Paulus kliniek.
Gretl is daar niet veilig en Liesl verzint een plan om haar daar weg te halen.
Er volgt een verhaal met gruwelijke experimenten die de Duisters met de inwoners van deze kliniek doen. Opluchting, verdriet en paniek zijn emoties die duidelijk naar voren komen.

Uiteindelijk overleefd alleen Liesl, inmiddels 89 jaar de gruwelijke jaren en wil nog steeds weten wat er destijds werkelijk met Gretl en haar moeder is gebeurt.
Was het een natuurlijke dood of een gevolg van de “genadedood”.
In dit boek wordt eens een andere kant van de Tweede wereldoorlog belicht, niet alleen de Joden maar ook hun eigen volk (Duiste gehandicapten) werden afgevoerd en vermoord.

Het boek is prachtig vormgegeven, de omslag is dubbel allereerst zie je de titel en een kliniek met kinderen maar achter het voorflapje ras zie je de duistere kelders en kamers waar het noodlot plaatsvond.
bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: