In seizoenen: Judith Visser

inseizoenenIn seizoenen
Auteur: Judith Visser
Uitgever: The House of Books
Jaar: 2016
Bladzijden: 352

Wat gebeurt er als je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent en door nalatigheid van het ziekenhuis niet meer geholpen kunt worden? Dat je in seizoenen moet gaan denken? Annabel Wismar (59) laat het er niet bij zitten en zoekt haar heil bij Belgische artsen, die haar nog wel willen behandelen. Haar zoon David twijfelt geen moment en trekt bij zijn moeder in om haar te verzorgen. Al snel blijkt dat David zo zijn eigen manier heeft om met de situatie om te gaan. In seizoenen is een boek over hoop en wanhoop, en over het gevecht tussen vasthouden en loslaten. Hoe belangrijk wordt het verleden, wanneer er geen toekomst meer is…

Mening Marjon ster5

Dit boek is heftig, het komt binnen en ik zat dan ook geregeld met een brok in mijn keel. Het kan niet anders dan je raken, want we kennen allemaal wel iemand die aan kanker lijdt of we hebben iemand gekend of je hebt er zelf mee te maken. Het boek is deels autobiografisch en of dat voelbaar is, weet ik niet, maar het kan niet anders dan hebben bijgedragen aan de diepgang en het feit dat dit boek zo raakt. Het is niet alleen het verhaal van Annabel die ziek wordt, maar ook het verhaal van haar zoon David. Het gaat over haar ziekte, haar verleden, haar hoop, haar wanhoop, over zijn leven, zijn huwelijk, zijn verloren liefde. Het is realistisch en ondanks alles niet voorspelbaar en ook niet zwaar. Een boek dat je niet meer weglegt. Ik had nog nooit eerder een boek van Judith Visser gelezen, dus ik kan niet vergelijken. Ik kan alleen maar zeggen: aanrader

Mening Clasien ster5

Dit is de debuutroman van Judith Visser, meestal schrijft zij thrillers. In seizoenen beschrijft het verhaal van Annabel Wismar, die op 59-jarige leeftijd te horen krijgt dat ze kanker heeft. Bij het ene ziekenhuis uitbehandeld zoekt ze haar heil in België voor een second opinion. Daar durven ze de strijd aan en samen met haar zoon David gaat ze de chemowereld in.

David leeft met een roze bril op en heeft moeite om afscheid van mensen te moeten nemen. Zo denkt hij nog steeds dat zijn jeugdliefde Penny ooit weer bij hem terug komt en alles goed komt met zijn moeder.

Via het dagboek van Annabel kom je veel over haar verleden te weten, onder andere over haar kalverliefde op Ronnie. Waarom haar huwelijk met Ferdinand strandde. De band tussen moeder en zoon is erg hecht, David staat dag en nacht voor haar klaar.

De voorkant geeft twee belangrijke dingen weer uit het verhaal: het meisje, is Yvanka, een meisje uit groep acht die David doet herinneren aan Penny. De veer is erg belangrijk voor Annabel, deze heeft ze tijdens een jeugdvakantie gevonden in het bos in Voorthuizen waar ze samen met Ronnie mooie momenten heeft meegemaakt.

“De fazantenveer brokkelde steeds verder af. De lange staarten was gehavend, aangevreten door de tijd. Uiteindelijk zou hij vergaan. Net als ik”.

Een realistisch verhaal over het gevecht tegen een ernstige ziekte, tussen iemand willen vasthouden en wanneer het tijd wordt om los te laten.

bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: