Ambers Ezeltje: Julian & Tracy Austwick

ambersezeltjeAmbers Ezeltje
Auteurs: Julian & Tracy Austwick
Uitgever: The House of Books
Jaar: 2016
Bladzijden: 320

Shocks de ezel wordt voor dood achtergelaten op een boerderij in Ierland. De mensen van de ezelopvang die hem komen redden hebben nog nooit zo’n ernstig geval van verwaarlozing meegemaakt. Shocks’ eigenaars hebben bleekmiddel in de wonden gegooid en hem stervend achtergelaten, vastgebonden aan een paal.

Amber wordt veel te vroeg geboren en met spoed geopereerd. Haar ouders krijgen te horen dat hun dochter een hersenverlamming heeft en nooit zal kunnen praten. Ambers beangstigende isolement drijft haar ouders tot wanhoop en alleen haar tweelingzusje Hope heeft contact met haar. Tot Amber naar een therapiecentrum in Birmingham wordt gestuurd.

Daar ontmoeten Shocks en Amber elkaar – twee gebroken zielen die onmiddellijk een band vormen. Terwijl de tijd verstrijkt helen ze elkaars wonden, Amber en Shocks worden sterker en krijgen zelfvertrouwen. Dankzij de ritjes op Shocks’ rug worden Ambers spieren steviger en overtreft ze de verwachtingen van alle dokters. Dankzij Amber bloeit Shocks op en wordt hij de populairste ezel van het hele therapiecentrum.

Mening Marjonster5

Als je aan dit boek begint: zet een doos tissues naast je neer. Want je houdt het niet droog. En de auteurs hebben niet eens hun best gedaan de lezer te raken. Het verhaal wordt gewoon verteld zoals het is. En het is heftig. Ik zal nooit begrijpen hoe iemand een dier pijn kan doen en ik kan me er gewoon niets bij voorstellen wat deze ezel is overkomen. Shocks – genoemd naar wat hem overkwam – moet wel heel sterk zijn dat hij dat allemaal heeft overleefd en uiteindelijk de wil om te leven terugvond. Dat laatste is absoluut te danken aan de gelijke ziel die hij ontmoette in de vorm van het kleine meisje Amber. Zij is niet mishandeld, maar door haar grote gezondheidsproblemen heeft ze zoveel medische ingrepen ondergaan, dat het voor haar wel zo voelt. Of gaat het dieper en is het iets uit een vorig leven? Shocks en Amber ontmoeten elkaar en de band is er direct en het herstel wordt ingezet, bij allebei. Vanaf dat moment laten ze elkaar niet meer los; als ze elkaar een tijdje niet zien, kwijnen ze weg en na een lange afwezigheid van 2 maanden, gaat Shocks voor het eerst blij balken als hij Amber ziet. Je legt het boek niet meer weg, al vind ik het soms een beetje simpel geschreven. Dat laatste maakt niet uit; het verhaal is zo heftig en brengt je zo dichtbij, dat je daar aan voorbij gaat. Ik weet nu heel veel meer over ezels. Zo vond ik ze altijd al leuk, maar door dit boek heb ik geleerd hoe bijzonder ze zijn. Het boek wordt opgesierd door een aantal foto’s halverwege; dat benadrukt het verhaal. Wat een aanrader!

bolklein

2 gedachten over “Ambers Ezeltje: Julian & Tracy Austwick

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: