De apothekersdochter: Julie Klassen

de apothDe Apothekersdochter (2010)
Auteur: Julie Klassen
Uitgever: Voorhoeve
Jaar: 2010
Bladzijden: 444

 

 

Engeland, begin negentiende eeuw. Als Lilly Haswell vijftien is, verdwijnt haar moeder spoorloos. Jarenlang hoopt de apothekersdochter op een teken van leven. Maar het blijft stil. Ook van haar vader, met wie ze nauw samenwerkt, krijgt ze niets los over dit familiegeheim. Dag in, dag uit helpt Lilly incognito in de apotheek. Voor vrouwen is het in die periode ongehoord om zich bezig te houden met medische zaken. Hoe ouder Lilly wordt, hoe meer haar verlangen groeit om het kleine dorp achter zich te laten en zelf de wereld te ontdekken. Zodra iemand haar de kans biedt om een tijdje in Londen te verblijven, grijpt Lilly die met beide handen aan, en zegt ze haar vader en broertje vaarwel. Ze begint aan een ontdekkingsreis naar haar plek in de grote wereld, naar avontuur en romantiek, en naar de waarheid omtrent het geheim dat haar familie al zo lang in zijn greep houdt. Maar dan krijgt ze bericht dat haar vader ziek is. Wetend dat zij de enige is die de apotheek draaiende kan houden, staat ze voor een moeilijke keuze. Welke koers zal Lilly haar leven geven?

Mening Marjon ster4

Een mooie historische roman op eigentijdse wijze geschreven, waardoor het heel toegankelijk leest, iets wat Julie Klassen-eigen is. Vanaf de eerste bladzijde zit je er in. Lilly Haswell is haar tijd ver vooruit. Het wordt oogluikend toegestaan, maar de tegenstanders laten wel horen dat een vrouw dit soort werk absoluut niet kan en mag doen. Niet alleen dat speelt een rol; ook de strijd tussen wat een apotheker zou mogen doen en wat een arts toebehoort. In die tijd is er nog geen duidelijke grenslijn. Tussen dat alles door maakt Lilly van alles mee, woont ze een tijdje in Londen, zoekt ze haar moeder en vindt ze een zus. Het leest heerlijk weg, maar het verhaal blijft een beetje aan de oppervlakte hangen. Geen enkel verhaal wordt serieus uitgediept, behalve het verhaal van de buurvrouw, van het koffiehuis. Toch is het zeker een aanrader!

Mijn mening  ster4 3-3-2012

Dit was mijn eerste kennismaking met Julie Klassen,maar zeker niet de laatste.
wat een heerlijke roman was dit zeg,heb wel even door de namen heen moeten worstelen want dan gebruikte ze voornamen en dan weer achternamen, maar ja alles went.
Heerlijk verhaal je bent echt benieuwd of Lilly haar moeder vind en waarom ze weg is gegaan,en je wil weten wie van de mannen haar keuze gaat worden.
Ik was ook nog erg verrast in het boek over iets maar dat zeg ik lekker niet zelf lezen zou ik zeggen.

bolklein

 

3 gedachten over “De apothekersdochter: Julie Klassen

Voeg uw reactie toe

  1. Ik ben inmiddels ook verloren – heb nu twee boeken van haar gelezen (dit boek nog niet) en het smaakt naar meer. Wel vervelend, dat door elkaar gebruik van voor- en achternamen.

    1. olala het julie klassen virus haha ze zijn inderdaad mooi als je ooit aan het boek van leota’s tuin kan komen van francine rivers weet ik haast zeker dat je daar ook van smult

      1. Ik hoef niet bang te zijn dat ik zonder kom te zitten – hihi. Ik lees nu Barbara Bickmore (ten oosten van de zon). Heeft ook een beetje christelijk tintje… Leest lekker weg.

        Heb je mail ontvangen hoor! Ik loop vreselijk achter, dus misschien mail ik vanavond pas terug (vanmiddag weer de deur uit). Maar je krijgt antwoord!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: