Achtergelaten: Susanne koster

achter gelatenAchtergelaten
Auteur: Susanne Koster
Uitgever: Holland B.V.
Bladzijden: 220

Ze hadden gelogen. Allemaal. Vooral haar moeder. Die had het vanaf het begin geweten. Ze had het alleen niet verteld.
Jonka wordt op aandringen van haar stiefvader in een tehuis geplaatst. Vanaf dat moment heeft ze maar één doel: niemand tot last zijn en vooral niets vertellen over wat er thuis allemaal is gebeurd. Want ondanks alles wil ze zo snel mogelijk terug naar huis.
Toch knaagt er wel iets. Haar moeder heeft haar immers gewoon laten vertrekken en ze komt ook nauwelijks op bezoek. Kiest ze voor Jonka of is haar nieuwe vriend belangrijker?
Maar Jonka is een overlever. Met veel humor en zelfspot probeert ze overal waar zij woont er het beste van te maken. Na vele omzwervingen maakt zij zich los van haar moeder en kiest zij haar eigen weg, ondanks de pijn en het kille gevoel in de steek gelaten te zijn.

Reactie van het boek door Mieke ster5
“Achtergelaten” is het prachtige vervolg op Zwarte lieveling! Weer een heftig en aangrijpend boek!
Het verhaal gaat over Jonka ( het zusje van Saskia ) en heeft een vreselijke, gewelddadige jeugd.
Ze wordt om het minste geringste inelkaar geslagen tot bloedens toe door Bak, haar stiefvader….
Haar moeder doet niks aan deze afschuwelijke situatie en gooit het in de drank.
Uiteindelijk komt Jonka in een kindertehuis, waar haar moeder en Bak drie maal per jaar haar komen bezoeken. Ze ziet er altijd erg naar uit om haar moeder weer te zien, ondanks dat ze door haar moeder altijd weer teleurgesteld wordt. Na vele omzwervingen in verschillende tehuizen komt ze dan toch bij haar echt vader te wonen, waar ze enorm naar uitkan zien. Ook dit wordt een grote fiasco, omdat haar vader ook losse handjes heeft, net als Bak, en haar het ziekenhuis in slaat. Dan gaat ze weer naar een ander tehuis en een andere school, waar ze gepest wordt. Haar leven bestaat bijna alleen uit “zwarte wolken” en ze mist de liefde van haar ouders heel erg. Haar oom en tante proberen haar zoveel mogelijk op te vangen en de liefde te geven die ze zo mist. Jonka is een overlever en een hele sterke jonge vrouw!
Als ze bijna achttien is krijgt ze een baan aangeboden, ver weg van haar ouders, waar ze in haar hart afstand van heeft genomen. Ze kiest nu voor zichzelf en komt haar grote liefde tegen….

Een schrijnend verhaal met veel mishandelingen die je door merg en been gaan. Een heel goed geschreven boek die je tot nadenken stemt. Als je opmerkt dat een kind systematisch mishandeld wordt
hoe belangrijk het dan is om dat door te geven. Een kind is vaak zo machteloos en heeft hulp van volwassenen nodig! Een indrukwekkend boek en minstens 5* waard !
zwarte lieveling achter gelaten

bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: