Schaduwliefde: Ruta Sepetys

schaduwliefdeSchaduwliefde
Auteur: Ruta Sepetys
Uitgever: Moon
Jaar: 2011
Bladzijden: 368

Een moeilijk onderwerp, maar een verhaal dat verteld moet worden!

In een ver, ver verleden ligt een verhaal over angst en verdriet begraven, geheimgehouden voor de rest van de wereld.

Het is 1941 en de vijftienjarige Lina is toegelaten tot de kunstacademie, en maakt zich op voor haar eerste afspraakjes met jongens en alles wat de zomer nog meer te bieden heeft. Maar die ene nacht komt de geheime Sovjet-politie haar huis binnenvallen. Lina wordt samen met haar broertje en moeder gedeporteerd naar Siberië. De vader van Lina wordt gescheiden van zijn gezin en in een gevangeniskamp ter dood veroordeeld. Alles is verloren.
De onbevreesde Lina vecht in het kamp voor haar leven, en neemt zich voor haar familie en de duizenden lotgenoten te eren. Ze is een getalenteerd tekenaar en legt de gruwelijke ervaringen vast in tekeningen en op schrift. Als Lina besluit haar tekeningen als geheime boodschap te gebruiken en ze het kamp uit te smokkelen, zet ze haar leven op het spel. Zal ze haar haar vader in het gevangeniskamp kunnen bereiken?
Lina en haar familie moeten een zeer zware, aangrijpende tijd doorstaan, en alleen hun ongelofelijke kracht, liefde en hoop houdt hen op de been. Maar zal liefde genoeg zijn om ze in leven te houden?

Reactie van het boek door Mieke ster5

In Schaduwliefde wordt de vijftienjarige Lina midden in de nacht samen met haar moeder en broertje meegenomen. In treinwagons worden ze gedeporteerd naar Altjai. Afschuwelijk, als je leest dat er velen om het leven gekomen zijn door honger, ziekte en uitputting. Een jonge moeder moeder moet bevallen in deze erbarmelijke omstandigheden in de overvolle treinwagon en na een paar dagen overlijd haar baby….Door haar onophoudelijke gehuil wordt ze door een militair naar buiten gegooid en dood geschoten.
Onbegrijpelijk en niet te bevatten wat deze mensen hebben moeten meemaken…
Lina’s vader is gedeporteerd naar een gevangenis en zij zet alles op alles om via haar tekeningen contact te krijgen met haar vader en in de hoop dat haar vader haar zal kunnen vinden.
Hoe riskant dit ook is, ze geeft niet op! Ze wil blijven leven om haar broertje te zien opgroeien en ze wil trouwen met Andrius, die ze in het werkkamp heeft ontmoet en waar ze verliefd op is geworden!
Het boek is zeer aangrijpend om te lezen, maar o zo goed verteld door deze schrijfster. Ook leest het boek prettig door de korte hoofdstukken en is moeilijk weg te leggen, omdat je zo graag een goed einde wil voor Lina, haar familie en haar grote liefde. Ik heb dit boek met een brok in mijn keel gelezen….een verhaal wat ik nooit zal vergeten! Een dikke vette aanrader die ik waardeer met 5*

bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: