Het Engelenhuis: Dirk Bracke

het engelenhuisHet Engelenhuis
Auteur: D. Bracke
232 pagina’s
Uitgever: Davidsfonds
Jaar: 2015

‘Is dit mijn cel?’ vroeg Bo benepen terwijl ze als versteend in het sombere kamertje bleef staan. De muren waren vuil en met allerlei tekstjes volgekrabbeld. Tegen de muur stond een ijzeren spijlenbed met een volgeschreven houten plank op de plaats waar normaal de matras moest liggen.

De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkledij en juwelen niet echt op haar plaats. Vernederd geeft ze al haar kleren en persoonlijke spulletjes af. Haar eerste dagen zijn een echte hel: ze wordt afgezonderd van de rest van de wereld en vooral van Tony…

Yasmien ontfermt zich over Bo en de junkie Steffie, een ander nieuw meisje. Samen kunnen ze beter opboksen tegen de harde realiteit van de instelling. Toch kan Bo er niet aarden. Ze droomt van Tony en het luxeleventje dat ze buiten leidde!

Reactie van het boek door Clasien ster5

Weer een goed boek van Dirk Bracke, hij weet altijd weer te boeien. Zijn verhalen sluiten aan bij de leefwereld van de jongeren. Dit verhaal heeft een ironische titel: Het engelenhuis. Dit staat voor de gesloten instelling De Zande in Beernem. Een instelling voor probleemjongeren (minderjarige meiden) in dit geval. De geslotenheid werkt voor vooroordelen, door dit verhaal krijg je een kijkje achter de muren van deze instelling. Een eerlijk levensecht verhaal.

Drie meiden staan centraal Bo 15 jaar, Steffie verslaafd aan drugs en Yasmien. Bo de Graaf is haar zielige armtierige leventje zat en wil geen wibratassen meer, maar dure kleding een luxe leventje. Door Jennefer, een meid uit haar straat, komt ze in contact met Tony voor bijverdienste. Bo wordt een gezelschapsdame voor rijke mannen, zakenmensen, diplomaten etc. “Jennefer deed helemaal niet pocherig, toch voelde ik me afgunstig. Misschien was ik wel jaloers omdat geld hebben voor Jennefer de gewoonste zaak van de wereld leek”.

Wanneer Bo opgepakt word komt ze voor 3 maanden terecht in De Zande. Hier doorloopt ze diverse groepen. de rode fase bestaat vooral uit eenzaamheid, de blauwe mag je meer meedoen met andere meiden en in de witte heb je de meeste vrijheid. Ze raakt bevriende met Steffie en Yasmien beide met hun eigen verhaal.

Angstaanjagend hoe belangrijk geld op die leeftijd al kan zijn. Wat jonge meiden er voor over hebben om mooie kleding, een luxe leventje te kunnen leiden. Anderzijds de verslaving aan drugs, hoever ga je om daaraan te komen. Bracke vertelt hun verhaal zonder schaamte.

Drie keer moet Bo opgenomen worden, totdat het tot haar doordringt wie Tony eigenlijk is en hoe belangrijk geld eigenlijk echt is…

bolklein

Een gedachte over “Het Engelenhuis: Dirk Bracke

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: