Uitbraak: Jesper Wung-Sung

uitbraakUitbraak
Auteur: Jesper Wung-Sung
Uitgever: Clavis B.V.B.A
Jaar: 2015

De schooldag is bijna voorbij, wanneer drie mannen in zwarte jassen het terrein op komen met de mededeling dat voorlopig niemand naar huis mag. Eerst wachten de leraren en de leerlingen nog gelaten af, maar als er een afrastering om de school opgetrokken wordt, neemt de onrust toe. Het blijft onduidelijk waarom ze niet weg mogen. Een vliegtuigje, dat eruitziet als een enorme zwarte vogel, komt boven de school rondcirkelen. Het lijkt hen in de gaten te houden. Wat later dropt een helikopter een krat met etenswaren, drank, snoepgoed, dekens, films, dozen met medicijnen en een stapel regenjassen. Bij nader toezien blijken de regenjassen lijkenzakken te zijn …

Reactie van het boek door Clasien ster4

Dit is een verhaal voor Young Adults, maar man wat is het heftig. De feiten worden verteld zoals het plaatsvond niets is geromantiseerd. Toch staat achter op het boek “Een intrigerende roman…”. Ik vind het meer een thriller. Er gebeuren vreselijke dingen en zo worden ze ook neergezet. Harde feiten over hoe belangrijk een klein groepje mensen is ten op zichte van de rest van de wereld. Hoeveel doden mogen er vallen voor een bepaald doel, namelijk een ziekte uitbraak in de kiem proberen te smoren. Het verhaal wordt vertelt door de ogen van Benjamin, een leerling van de school.

Een school op een gewone dag, kinderen, leraren nietsvermoedend totdat er drie mannen in zwarte jassen binnenkomen met de mededeling dat niemand weg mag. Collectief nablijven. Er wordt een afrastering om de school gezet en er hangt een drone boven de school. “Ze zeggen dat het om ons eigen bestwil is”.

De aanwezigen worden in de gymzaal ondergebracht, als in een opvangcentrum in een rampgebied. Quarantaine vind plaats. Voedsel etc wordt door een helikopter naar beneden gegooid evenals vele lijkzakken. De opdracht: “Begraaf jullie doden”.

De drone is een zwarte, mechanische vogel die degenen neerschiet die over de afrastering proberen te klimmen. Vele doden vallen en worden begraven op het schoolterrein. “Het voetbalveld leek op een muisgrijze, gewatteerde deken vol met molshopen”.

Het einde van het verhaal is te plotseling vind ik, de ziekte komt tot een halt, maar wat was het? Waarom deze school als doelwit? Hoeveel leerlingen overleven deze ramp? Je blijft met veel vragen achter, vandaar voor mij 4*

bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: