Verbroken: Linda Jansma

verbrokenVerbroken
Auteur: Linda Jansma
Uitgever: De Crime Compagnie
Jaar: 2015
Bladzijden: 322

Ethisch hacker, Mara de Wolff, krijgt opdracht het netwerk van mediabedrijf Dutch Broadcast Group te testen op veiligheidsrisico’s. Het duurt niet lang voordat ze informatie onder ogen krijgt die niet alleen het bedrijf, maar ook haarzelf ernstig in gevaar brengt. Ze ontdekt dat iemand op het punt staat een ingenieus opgezet plan ten uitvoer te brengen, dat duizenden mensen het leven kan kosten en waarvan de gevolgen heel Nederland zullen treffen.

Reactie van het boek door Clasien ster4

Verbroken is gebaseerd op 12 maart 2006 toen vijf Amerikaanse soldaten in het dorpje Yusufiyah een huis binnendrongen. Dit met grote gevolgen voor het daar wonende gezin.

Mara de Wolff woont in Amsterdam en heeft een bedrijfje aan huis in computerbeveiligingen. Ze leeft in een virtuele wereld, computers, programma’s en systemen is haar leven. Nadat haar eerste man Michael door een auto ongeluk om het leven kwam en ze haar verdriet niet achter zich kan laten trouwt ze met zijn beste vriend Juda. Met hem krijgt ze een tweeling Jamil en Isra. Juda blijkt niet de man te zijn die ze kende, verschil in opvattingen over de opvoeding, cultuurverschillen. Alles wat met zijn geloof de Islam te maken had, liep als een rode draad door hun leven. Wanneer ze scheiden, ontvoerd Juda zijn kinderen naar Irak. Mara ziet ze nooit meer terug.

Mara krijgt een opdracht van een groot mediabedrijf en vind daar een lek. Vanaf dat moment verkeerd ze in grote moeilijkheden met gevaar voor haar leven en dat van haar kinderen. Ook haar onderbuurman Rudi Keller is in nood. Ze krijgen te maken met een terreuraanslag.

Dit is een heel ander verhaal dan ik van Linda Jansma gewend ben, het onderwerp is actueel en heel goed uitgewerkt. De personages van Mara en Imara zijn erg goed neergezet, hun emoties maar vooral hun drijfveer. Mara haar twee kinderen en Imara genoegdoening voor wat haar familie is aangedaan. Ik vond alleen de computertaal soms moeilijk te bevatten, voor een leek kwamen er erg veel termen in voor. Deze werden wel uitgelegd, maar toch haalde me dat uit het verhaal. Dit had wat mij betreft minder uitgebreid gemogen. Verder natuurlijk volop spanning zoals we van Jansma gewend zijn.

Reactie van het boek door Marjon ster4

Een boek lezen dat buiten je comfort zone valt maakt dat je goed moet opletten dat je het objectief beoordeelt. Iets wat jouw smaak niet is, maakt dat je het al gauw negatief beoordeelt. Maar daar is in dit geval geen sprake van. Ik had nog nooit iets van Linda Jansma gelezen, maar het eerste dat opvalt is haar toegankelijke schrijfwijze. Het boek leest heerlijk weg. En ook al lijkt het een boek vol moeilijke computertermen te worden (wat het niet is), schiet je zo door het boek heen. Wel is het zaak je hoofd erbij te houden. Het boek schiet heen en weer van heden naar verleden. Er zit een zeer actueel onderwerp verwerkt in het verhaal en computerexpert Mara de Wolff wordt geconfronteerd met een keuze tussen het Nederlandse volk en haar kinderen. Uit welke hoek dreigt het gevaar en welke keuze moet ze maken?

Reactie van het boek door Miekester4

Het heeft even geduurd voor ik lekker in het verhaal zat. Ik struikelde over de computertermen en de uitgebreide uitleg over het etisch hacken. Ik ben niet zo’n computerfreak, dus was dit voor mij taaie kost. Ik was in het begin lichtelijk teleurgesteld,maar dat kwam naarmate ik verder kwam in het boek, weer helemaal goed. Vooral op het eind is de spanning te snijden…

Mara heeft haar eigen bedrijf en is bezig met de beveiligingssystemen van computers.

Richard Moorman van de Dutch Broadcasting Group heeft haar gevraagd om het netwerk van zijn bedrijf te testen op veiligheidsrisico’s en ze neemt deze uitdaging aan.

Ze haalt hiermee een knoeperd van een opdracht binnen, waar ze heel blij mee is..

Dit werk is haar lust en haar leven en ze kan daar vierentwintig uur per dag mee bezig zijn.

Ze had haar bedrijf SecuryComp willen beginnen met haar man Michael, die helaas door een auto ongeluk om het leven gekomen is. Zij heeft dit ongeluk overleefd en haar man was op slag dood.

De verhaallijnen wisselen vanaf de tijd dat ze in Massachusetts studeerde en het verdriet en gemis van Michael, totdat ze weer terug in Nederland is en het druk heeft met haar werk in de beveiligingssysteem. Het verdriet en het gemis van haar kinderen Jamil en Isra, die door haar ex ontvoerd zijn naar Irak. ..De personages van het heden en verleden komen samen en vormen het geheel van dit (waargebeurde) verhaal..

Als er bij haar ingebroken wordt en haar laptop en de foto van de kinderen verdwenen is, weet ze zeker dat ze iets op het spoor is…Iets wat bedreigend is voor haarzelf en Nederland..Heeft Moorman hier iets mee te maken? Of misschien een medewerker van de Dutch Broadcasting Group, die van dat lek weet? Dan komt ze voor de onmogelijke beslissing te staan om te kiezen voor haar kinderen of voor het saboteren van gegevens, zodat ze een geplande, levensgevaarlijke terreuraanslag kan tegenhouden….

bolklein

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: