Waar licht is: Jennifer Niven

waar licht isWaar licht is
Auteur: Jennifer Niven
Uitgever: Moon
Bladzijden: 336
Jaar: 2015

‘Een oprecht en prachtig liefdesverhaal. Violet en Finch raakten mij in mijn hart.’ – Jenny Downham, auteur van Voor ik doodga

Theodore Finch wil een einde aan zijn leven maken. ‘Ik ben kapot en geen mens die me kan maken.’
Violet Merkey is verslagen door de dood van haar zus. ‘In dat ogenblik dat onze auto zich door de vangrail boorde stierven mijn woorden ook.’
Ze ontmoeten elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school – vanaf dat moment begint hun verhaal. Alleen samen kunnen ze zichzelf zijn…
Ik stuur een sms naar Violet: ‘Jij bent alle kleuren ineen, op volle sterkte.’
‘Je bent echt geschift, Finch. Maar dat is het liefste wat er ooit tegen me is gezegd.’
Maar naarmate Violets wereld groeit, begint die van Finch te krimpen. Hoe ver zal Violet gaan om de jongen van wie ze is gaan houden te redden?

Reactie van het boek door Clasien ster4

De voorkant geeft de slaapkamermuur van Finch weer waar hij allerlei papiertjes op plakt met dingen die hij belangrijk vindt. Ik geef 4 ipv 5* omdat ik het verhaal soms langdradig vind en hierdoor geneigd was om stukken over te slaan, jammer want het is een prachtig emotioneel verhaal.
Waar het licht is beschrijft het liefdesverhaal tussen Finch en Violet, twee totaal verschillende personen die elkaar langzamerhand ontdekken en vriendschap sluiten. Het verhaal wordt in hoofdstukken verteld, dan door Violet dan weer door Finch. Bij Violet haar hoofdstukken staat telkens: Nog …dagen tot de diploma-uitreiking, ze is erg met school bezig. Bij Finch: Ik ben weer wakker, 6de dag, hij telt de dagen dat hij leeft.
Violet Merkey is populair, een cheerleaderstype samen met haar zus Eleanor hebben ze een online magazine EleanorandViolet.com. Violet is de schrijfster en Eleanor de ontwerpster. Tijdens een auto-ongeluk vind Eleanor de dood en Violet overleeft met een paar schaafwonden. “Eleanor haar leven werd afgenomen, zonder dat zij iets in te brengen had”. Hierna schrijft Violet niet meer “Dat ogenblik dat onze auto door de vangrail boorde stierven mijn woorden ook”.
Theodore Finch (Freak) wil zijn leven beëindigen, hij voelt zich volkomen leeg. Is extreem. “Is het vandaag een goede dag om dood te gaan? Dat vraag ik me af als ik ’s ochtends wakker word. Als ik ’s nachts wakker lig doordat mijn hersens niet uit willen omdat ze nog zoveel hebben om over na te denken. Is vandaag de dag? En als het vandaag niet is – wanneer dan wel?”
Ze ontmoeten elkaar op de rand van een zesde verdieping hoge klokkentoren op school. Hier begint het verhaal. Samen doen ze een schoolproject: een zwerftocht door Indiana. Dan verdwijnt Finch “Er was niks waarvoor hij nog lang zou willen blijven”. Violet geeft zichzelf de schuld “Ik weet dat ik meer had kunnen doen. Ik had moeten zien wat er aan de hand was”. Ze moet leren met deze tragedie om te gaan.
“Theodore Finch – ik leefde. Ik brandde fel. En toen stierf ik, maar niet echt. Want iemand als ik kan niet, zal niet sterven zoals andere mensen. Ik zal altijd blijven bestaan in de geschenken en de mensen die ik achterliet”.
Dit verhaal zit vol met citaten van Virginia Woolf. “Je bent niet alleen. Het is niet jouw schuld. Er is hulp te vinden.”

Reactie van het boek door Mieke sterstersterster half 21-5-2015

Toen ik de achterflap las van dit boek, kon ik er niet op wachten om met dit boek te beginnen…Mooie kaft met post-its, die een belangrijke rol spelen voor Finch en Violet, wat steeds in het verhaal terugkomt…

Finch is een jongen die in een neerwaartse spiraal zit en er vaak aan denkt om een einde aan zijn leven te maken.Ik vind het altijd erg triest om te lezen als jongeren het leven niet meer zien zitten en dan zo’n rigoureuze beslissing nemen. Als hij op de rand van de hoge klokkentoren op school staat, ontmoet hij Violet, een meisje die een grote indruk op hem maakt. Ook Violet heeft het moeilijk om het verlies van haar zus Eleanor te verwerken, zij is omgekomen bij een ernstig auto ongeluk, terwijl Violet zelf dit ongeluk overleefd heeft. Ik begrijp zo goed dat haar leven volkomen op z’n kop staat en hoe moeilijk het is om jezelf weer terug te vinden en weer blij en dankbaar door het leven te kunnen gaan…

Violet sluit vriendschap met Finch…een jongen die anders is en waar ze warme gevoelens voor krijgt.

De verhaallijn is prachtig en toch werd ik niet gegrepen door het verhaal. Hiervoor had ik ook een boek gelezen ( Verboden terrein) met hetzelfde onderwerp: -zelfdoding- en dat boek greep mij vanaf de eerste bladzijde. Ik miste datzelfde gevoel met dit boek. De schrijfwijze sprak mij ook niet zo aan.

Het is een realistisch verhaal en zo herkenbaar! Dit boek zal ongetwijfeld bij velen in de smaak vallen. Omdat ik er meer van verwacht had en het mij niet echt kon raken,krijgt dit boek van mij 3½*

bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: