Morgen wordt vandaag: Ruth Knieper

morgen wordt vandaagMorgen wordt vandaag
Auteur: Ruth Knieper
Bladzijden: 330
Uitgever: Schrijverspunt
Jaar: 2015

Sara woont in een internaat waar kinderen worden opgevoed, ver bij hun ouders vandaan. Tijdens een brand ontsnapt ze aan het strenge regime, maar als jongere mag je niet buiten het internaat zijn, dan word je verstoten. Met wat hulp lukt het Sara om een persoonsbewijs te krijgen en kan ze leven als 18-jarige in een voor haar vreemde maatschappij. In haar nieuwe woonplaats probeert ze geld bijeen te krijgen om haar droom te verwezenlijken; het vinden van haar broer. Maar hoe ver zal ze hiervoor moeten gaan en welke offers moet ze brengen? En gaat het haar ooit lukken om de dure zoektocht te betalen? Sara leert steeds meer de echte harde wereld kennen die gericht is op werken en macht.

Reactie van het boek door Clasien ster4

Het boek is geschreven in de ik-vorm, ik staat in deze voor Sara Schouten, 17 jaar oud. Sara woont in een land waar drie Metropoolsteden zijn namelijk Ouyawan, Sanchesko en Merida. Deze Metropoolsteden hebben het hele land onder controle. Hier wonen de machtigste mensen, is het meeste geld en inwoners. Daarom heen liggen dorpen. In de “buitenrand” van zo’n dorp wonen de verstotene, deze hebben geen werk, geld en opleiding. Sara komt erachter dat mensen uit deze bevolkingslaag worden opgepakt en afgevoerd om te werken in de mijnen.

In dit land voeden de ouders niet zelf hun kinderen op, omdat ze daar niet voor geleerd hebben. Ouders werken en besteden tijd aan het ontwikkelen van het land. De kinderen hebben tot hun 4de een kinderoppas, daarna gaan ze naar een internaat tot hun 18de.

Sara zit op het “Korenburg” internaat, op haar 18de zal ze zoals de meeste kinderen gaan studeren aan de universiteit. “Elke dag is hetzelfde, niets wordt aan het toeval overgelaten”. Wanneer er op een gegeven moment paniek uitbreekt in het internaat, bedenkt Sara zich niet en ontsnapt via een raam. ”Eindelijk komt er verandering in mijn saaie voorspelbare leven”. Een week lang loopt ze en belandt dan in een dorp en vindt onderdak bij Ingrid. Sara haar ultieme doel is het vinden van haar broer Mark.

Via Ingrid komt ze terecht bij Mirjam als huishoudelijke hulp om zo geld te verdienen voor haar zoektocht. Sara komt er achter dat het land waarin ze leeft niet zo rooskleurig is als ze dacht. “Dit lijkt wel wat op het internaat, vernederen, een mishandeling in het openbaar om iets onbenulligs”. Wanneer zij Luuk, een anti politie – anti staat jongen, leert kennen gaat Sara zich ook steeds meer verzetten door illegale activiteiten, dit om de wereld te verbeteren.

Goed geschreven boek, waarin een jong meisjes zich verzet tegen de machtigen waardoor haar eigen veilige leventje op het spel komt te staan. Vlot geschreven, Sara is een goed neergezet personage met een eigen wil. Soms vond ik de stukken tekst iets te lang doorgaan over eenzelfde onderwerp, vandaar 4*

bolklein

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: