Alles om jullie heen is er nog: Marieke Poelmann

allesomjullieheenAlles om jullie heen is er nog
Auteur: Marieke Poelmann
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar: 2015
Bladzijden: 309

Op 12 mei 2015 was het vijf jaar gelden dat vlucht 8U-771 van Afriqiyah Airways neerstortte in Tripoli. Onder de passagiers bevonden zich 71 Nederlanders, waaronder de ouders van Marieke Poelmann. Alle inzittenden – behalve een jongetje, Ruben – komen bij deze vliegramp om het leven.
Marieke’s ouders waren onderweg naar huis na een vakantie in Zuid-Afrika. Marieke is op dat moment 22 jaar oud en belandt als beginnende journalist plotseling aan de verkeerde kant van het nieuws. Wat er dan op haar afkomt is overweldigend: familierechercheurs, slachtofferhulp, banken en verzekeraars bevolken de stoep van haar ouderlijk huis. Ook delen zij en haar oudste broer Boris ineens de verantwoordelijkheid voor hun gehandicapte broer Sándor, die op zijn elfde een hersentumor kreeg. Om nog niet te spreken over het onwerkelijk grote verdriet dat zich aandient, dat Poelmann op indringende wijze weet te beschrijven. Door de vliegramp komen angsten uit Mariekes vroege jeugd, de herinneringen aan de ziekte van haar broer Sándor en de relaties binnen haar familie in een heel ander perspectief te staan.

Reactie van het boek door Clasien ster5

Dit is het verhaal van een nabestaande. Op 12 mei 2010 stort er een vliegtuig neer in Libië, het land van Khadaffi en kamelen. De ouders van Marieke komen om bij deze vliegramp Tripoli. Ze blijft achter met haar twee broers Boris en de gehandicapte Sandor. Sandor hoort het op de radio om 08.10 uur. Ieder verwerkt dit op zijn eigen manier. Identificatieprocessen, familierechercheurs en de verhalen in de media volgen. Na drie weken ontvangen ze nieuws over hun moeder die gevonden is. De zoektocht naar hun vader gaat door.

In deze rouwperiode komen de families tegenover elkaar te staan. “Vriendschap blijkt hechter dan bloedverwantschap”. “Als iemand mij twee maanden geleden gevraagd had uit welke hoek in geval van nood de meeste steun zou komen, had ik familie gezegd. Maar verweesd raken gaat veel verder dan het verlies van twee ouders.”

“Binnenkort komen er twee doodskisten aan op Schiphol en ik word geacht te begrijpen dat mijn ouders daarin liggen.”

Boris en Marieke gaan naar het wrakgebied in Tripoli om zo de onwerkelijkheid, werkelijk te laten worden.

“We delen een hokje, een trauma hokje. Nabestaanden, lotgenoten, getroffenen”. “Samen door de hel, maar die ziet er voor iedereen anders uit”. “Vanaf 12 mei is er een Voor en een Na. Een deel van je leven houdt daadwerkelijk op.”

“De dood is in onze cultuur iets waarvan mensen eerder gaan fluisteren dan schreeuwen. Ik begrijp dat niet. Ik wil schreeuwen, zo snel en zo hard mogelijk”. Rouwen doe je niet samen, rouwen doe je alleen. Moederziel alleen, als dochter of moeder. Als vader of broer. Een land kan niet rouwen een land kan slechts meeleven. Het is een vorm van steun.

Reactie van het boek door Marjon ster5

 

Marieke weet de lezer mee te trekken. Ik werd vanaf de eerste bladzijde het boek ingezogen en ik kon het boek niet meer wegleggen. Ik las het binnen een dag uit. Net als veel mensen weet ik wat rouwen is en voor mij is het nog redelijk vers. Dus mijn verdriet mengde zich met het verdriet wat zij overbrengt in haar boek. Alleen de omstandigheden zijn volledig anders. Beide ouders gelijktijdig verliezen, middenin een mediacircus terechtkomen, de hele afwikkeling, de angsten, het overzicht verliezen, in een keer volwassen moeten worden, de familie van haar moeder helaas tegen zich… Ze schrijft er heel open en rauw over. Ik hield het niet droog. Ze raakt je diep, niet alleen met het verhaal, maar ook de manier waarop ze dit weet over te brengen. Ik vind het heel dapper van haar dat ze dit heeft geschreven. Wat een aanrader!

bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: