Stiefkind: Selma Noort

stiefkindStiefkind
Auteur: Selma Noort
Jaar: 2013
Uitgever: Leopold bv
Pagina’s.: 144

Virginia is vijftien. Omdat haar moeder niet goed voor haar zorgde, woont ze sinds haar zevende bij haar vader en stiefmoeder. Na een ruzie met haar vader besluit ze in een opwelling de herfstvakantie bij haar moeder door te brengen. Onderweg komen er hooligans in de trein. Virginia filmt de mishandeling van een conducteur met haar mobiel, met de bedoeling het filmpje naar de politie te sturen. Maar ze bedenkt zich als ze eenmaal bij haar moeder in het huis vol herinneringen is, en haar moeders nieuwe vriend een van de hooligans blijkt te zijn.

Reactie van het boek door clasien ster4

De titel: “Stiefkind” staat voor Virginia, die vanaf haar zevende bij haar vader en stiefmoeder woont, omdat haar biologische moeder Jill, haar dochtertje aan haar lot overliet. Jill neemt het allemaal niet zo nauw, werkt s’avonds tot laat in de nacht in een café, rookt, drinkt etc. Ze laat Virginia gewoon alleen achter zonder eten. Harvey, een aan drugs-, en drankverslaafde huurt haar zolderkamer. Ondanks zijn leefgewoonten is hij de beste vriend van Virginia. Ook de buurvrouw houdt altijd een oogje in het zeil.

Wanneer Virginia ouder is wil ze niet meer met haar ouders een weekje naar Drenthe, maar kiest ervoor om naar haar moeder te gaan.
Tijdens de treinreis ontstaat er heibel door hooligans met zwaar gewonden.
Virginia filmt dit op haar mobiel.
Tijdens haar verblijf bij Jill, ontmoet ze de nieuwe vriend en stiefzoon van haar moeder, dit blijken twee van de hooligans te zijn.
Wanneer ze er achter komen dat Virginia hun herkent, komt de stiefzoon “langs” en molesteert Virginia. Vanaf dat moment wil ze alleen nog maar naar huis, haar thuis.

Het verhaal verteld meerdere levensverhalen. Dat van Virginia nu, door herinneringen krijg je te lezen hoe haar jeugd was. Jill verteld ook gedeeltelijk haar verleden, dit blijkt vele overeenkomsten te hebben met dat van Virginia.
Ook lees je hoe Margriet, de stiefmoeder, voor Virginia zorgt en blijkt duidelijk het verschil tussen de beide moeders. Wie van deze twee is nu de boze …….?

bolklein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: