De kindertrein: Christina Baker Kline

coverDe Kindertrein (2014)

Van Christina Baker Kline
Website:http://christinabakerkline.com/
Romans

294 pagina’s

Wanneer de negentigjarige Vivian Daly de zolder van haar landhuis wil opruimen, krijgt ze hulp van de zeventienjarige, tegendraadse Molly. De zolder blijkt vol te liggen met aandenkens aan Vivians turbulente leven, van een oude kinderjas tot brieven van haar grote liefde. Ze begint te vertellen over haar arme Ierse familie, die per boot naar New York vertrok en daar omkwam bij een brand. Vivian bleef als wees achter en werd kort daarop met de ‘kindertrein’ naar het Midden-Westen gebracht, omdat daar een beter leven zou wachten. Niets was minder waar. Ademloos luistert Molly naar haar verhaal en ze ontdekt dat haar leven en dat van Vivian meer op elkaar lijken dan ze ooit had gedacht. Met De kindertrein heeft Christina Baker Kline een krachtige roman geschreven over weerbaarheid, nieuwe kansen en onverwachte vriendschap. ‘De kindertrein is een ontroerende pageturner over twee vrouwen op zoek naar een thuis.’ Publishers Weekly Tussen 1854 en 1929 reden er zogeheten ‘kindertreinen’ vanuit de steden aan de oostkust naar het Midden-Westen, met duizenden wezen aan boord wiens lot slechts bepaald werd door het toeval.

Uitgever: Artemis & Co
ISBN: 9789047204343

Mijn reactie van het boek *****

Wauw wat een boek en wat een verhaal zeg,alleen de beschrijving van het boek trok mijn aandacht al,maar dat wil dan niet zeggen dat hij ook zo mooi is.
Nou prachtig vond ik hem,zodra Molly bij Vivian haar zolder op gaat ruimen begint het verhaal zo triest en toch ook zo mooi dat je het gewoon niet kan wegleggen.Ik vergelijk dit boek dan ook wel een beetje met kom naar huis van Julie Kibler,dat trok mij ook zo erg op de één of andere manier.
Ik denk ook dat dat komt doordat de generatie verschillen zo groot zijn tussen Molly en Vivian ,terwijl de geschiedenis van beide overeen komen.
Personen waar je van gaat houden.Kinderen en oude mensen in boeken vind ik gewoon heerlijk om over te lezen.Top boek

reactie van het boek door: Marjon *****

Wat een prachtig boek. Fictie natuurlijk, maar de Kindertrein heeft echt bestaan en we weten allemaal dat weesjes in het verleden niet bepaald leuk werden behandeld. Ooit dacht men dat voedsel, school en de kerk het enige waren wat kinderen nodig hadden. Vivian is zo’n kind uit de Kindertrein. Haar verhaal is zeer verdrietig, emigreren uit Ierland naar New York, daar al je familieleden kwijtraken en dan overgeleverd aan mensen die jouw toekomst bepalen. Tussen dat verhaal door loopt het proces dat Molly doorloopt aangezien ze in een soortgelijke situatie zit. Het verhaal wisselt dus af van heden naar verleden, maar loopt lekker door. En het boek was niet meer weg te leggen.

bolklein

Een gedachte over “De kindertrein: Christina Baker Kline

Voeg uw reactie toe

  1. Levensecht beschreven, prachtig. Vivian, een oude vrouw van in de negentig, heeft een turbulent leven geleden. Molly een 17-jarige pubermeid, met meerdere problemen, wordt bij Vivian te werk gesteld ipv in de jeugdgevangenis te belanden. Samen ruimen ze de zolder op. Tijdens dit werk komen Vivian’s herinneringen van vroeger naar boven. Beide hebben ongeveer dezelfde achtergrond allebei wees en in meerdere pleeggezinnen geplaatst. Alleen vroeger ging dat er heel anders aan toe dan nu. Dikke 5* en een top tien plek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: